Софийската градска прокуратура проверява бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, съобщиха

...
Софийската градска прокуратура проверява бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, съобщиха
Коментари Харесай

СГП проверява Александър Манолев за данъчно престъпление |

Софийската градска прокуратура проверява някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев, оповестиха от СГП.

Манолев е един от българите, глобен от Държавния департамент на Съединени американски щати за корупция, както и свързани с него компании за укрити и избегнати данъчни отговорности. Материалите са постъпили, откакто Върховната касационна прокуратура е направила инспекция по сигнала на премиера Кирил Петков. В началото на февруари министър-председателят внесе в прокуратурата лист с 19 лица, за които съгласно него има данни за корупция.

От СГП осведомят, че на 14 януари 2020 година са постъпили отделени материали от водено досъдебно произвеждане в Благоевград за представянето на погрешни данни, с цел да бъдат получени евросредства. 

На 7 юли 2021 година е образувала досъдебно произвеждане, което се води за осъществено закононарушение по член 255, алинея 1, т. 2 и т. 6 във вр. с член 26, алинея 1 от Наказателния кодекс. Става дума за отбягване на заплащане на данъчни отговорности в огромни размери.

Били са предоставени четири данъчни проверки на Манолев като физическото лице, на обвързваните с него лица и на юридическите лица, в които той има присъединяване. Материалите от проверките са постъпили и са приобщени по досъдебното произвеждане. Освен това са назначени две правосъдни счетоводно-икономически експертизи, както и графическа експертиза, както и тройна графическа експертиза, които са открили авторството на почерка и подписите в приобщените по делото документи.

Приложени са материали, постъпили от Съединени американски щати. Разпитани са и очевидци, които дават информация за обстоятелства и условия по случая.

Предстои разбор на събраните материали и осъществяване на преценка от страна на екипа от СГП за съществуването на задоволително доказателства за привличане на Манолев към наказателна отговорност.

За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена.

Преди два дни  даде информация за инспекцията на двама от листата с 19 имена на премиера Кирил Петков. Единият от тях е Александър Манолев. Установено е, че в Софийската градска прокуратура се води досъдебно произвеждане за укриване и отбягване на данъчни отговорности. Затова материалите са изпратени по подготвеност в СГП за преценка за присъединението им към доказателствената цялост по делото.

Манолев нашумя около абсурда с първокласните къщи за посетители, строени с пари по европроекти за селски туризъм, само че употребявани като частни имения. Антикорупционната комисия му наложи санкция за 10 хиляди лева КПКОНПИ откри, че до момента в който е бил зам.-министър, той е взел участие и в управата на Държавен фонд " Земеделие ", който управлява средствата по програмата за селските региони. Манолев апелира, а тричленен състав на Върховния административен съд анулира решението на Административен съд София – град, с което бе доказан откритият от КПКОНПИ спор на ползи.

В претекстовете на Съединени американски щати за санкционирането на Манолев се показва, че е взел участие " в корупционни действия, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и публични процеси, в това число употребявайки политическото си въздействие и длъжностни пълномощия за персонална полза ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР